Pigment

Melasma, pigmentvlekken, ouderdomsvlekken,PIH,… ontstaan door overmatige productie van melanine. De melanocyt (pigmentcel) gaat bij blootstelling aan de zon pigmentkorrels afgeven die zorgen voor de bruine kleur van de huid. Wanneer er in één van de stappen van het pigmentatieproces een probleem optreedt ontstaat er hypo- of hyperpigmentatie.

Hyperpigmentatie is door middel van lasertherapie goed te behandelen. Een laserbehandeling is de meest geschikte manier om pigment te behandelen, omdat er tot op de millimeter bepaald kan worden welk gebied aangepakt moet worden. Met de laser ontstaat er een mogelijkheid om effectief in een diepere huidlaag te behandelen. Door middel van een speciale golflengte wordt er één specifiek doel in de huid bereikt zoals pigment. Omdat de laser selectief te werk gaat wordt het omliggende weefsel niet beschadigd. Het pigment dusdanig verhit door de laser, dat het pigment vervolgens afgevoerd kan worden door het lichaam.

Ephelides

Sproeten : Goedaardige lichte of donkere vlekjes, komen meestal in het gelaat of op zonbeschenen plaatsen voor. Komt meestal voorbij lichte huidtypes.

Cafe au lait

Een licht bruine gekleurde egale pimentvlek. Deze is meestal aanwezig vanaf de geboorte en zijn meestal ovaal van vorm.

Lentigo solaris

Lentigo senilis – Ouderdomsvlek – Levervlek : Een lentigo is een goedaardige pigmentvlek, komt meestal voor op latere leeftijd op zonbeschenen huid zoals gelaat, handrug,.. De pigmentvlekken zijn egaal bruin en kunnen groter worden.

Melasma

Zwangerschapsmasker: Donkerbruine vlekken , meestal grillig van vorm. Komt meestal voor bij vrouwen, tijdens of na de zwangerschap. De vlekken bevinden zich meestal op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen of de bovenlip

Vitiligo

Een aandoening waarbij de huid pigment verliest. Er ontstaan melkwitte plekken van verschillende grootte en vorm.

Niet te behandelen

Om pigmentvlekken te verwijderen zijn er gemiddeld 1 tot 3 laserbehandelingen nodig. Het aantal behandelingen is mede afhankelijk van de kleur van vlekken alsook het soort vlek. 

Indien er een volgende behandeling nodig is kan dit na 4 – 6 weken.

Het is aangeraden om vanaf midden september tot mei deze behandelingen te laten uitvoeren.

De huid mag voorafgaand aan de behandeling 2- 4weken niet blootgesteld zijn aan de zon. Dat betekent geen zonnebank of uitgebreid zonnebaden tijdens een zonvakantie. Uiteraard mag je wel gewoon buiten lopen.

Na het laseren van pigmentvlek(ken) kan de vlek wat donkerder kleuren, ook kan er een klein korstje opkomen. Belangrijk is om hier vanaf te blijven.

Na enkele dagen zal de vlek weer lichter worden en geleidelijk aan vervagen/verdwijnen.

De huid mag na de behandeling 2-4 weken niet blootgesteld worden aan de zon. Dat betekend geen zonnebank of uitgebreid zonnebaden tijdens een zonvakantie. Uiteraard mag je wel gewoon buiten lopen. Als de zon fel schijnt, is het belangrijk dat je je insmeert met een goede zonbescherming. Een factor 50 met een goede UVA en UVB bescherming is aangeraden.

Na de laserbehandeling mag de huid tot een maand niet worden blootgesteld aan de zon zonder zonnebescherming.